Therapie bij kaakklachten – Brielle

Therapie bij kaakklachten

Therapie bij kaakklachten

Het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren zijn de belangrijkste onderdelen van het kauwstelsel. De verzamelnaam voor problemen aan het kauwstelsel is ‘CMD’ (Cranio Mandibulaire Dysfunctie).

Casual man suffering toothache with hand pressing on face isolated on a white backgroundDe meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn:

  • Pijn of vermoeidheid in de kauwspieren
  • De mond niet goed kunnen openen
  • Pijn rond het kaakgewricht (vóór het oor)
  • Knappende of krakende kaakgewrichten
  • Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
  • Abnormale slijtage van het gebit

 

Als u een van deze symptomen herkent, is de kans groot dat kaakproblemen de oorzaak zijn. Ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Ruim 21 procent van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van genoemde kaakproblemen, slechts 2 tot 3% zoekt hulp.

Oorzaken
Overbelasting van de kauwspieren kan een oorzaak zijn van kaakproblemen. Knarsen, nagelbijten, lipbijten, wangbijten, kauwgomkauwen, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte kunnen overbelasting veroorzaken. Ook stress kan een belangrijke rol spelen. Soms is de oorzaak een probleem met het kaakgewricht. Deze bevat een kraakbeenschijf (discus), die verschoven kan zijn en het gewricht blokkeert. Hierdoor kunnen geluiden ontstaan en het kan leiden tot een beperkte mondopening. Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen, zoals kiespijn of versleten tanden en kiezen door tandenknarsen.

Behandeling
Kaakproblemen zijn doorgaans goed op te lossen. De eerste stap is informatie inwinnen bij een deskundige. Anna Feenstra heeft zich gespecialiseerd in CMD klachten en analyseert de klachten aan de hand van vragen en een onderzoek. Vervolgens bespreekt zij de beste aanpak.