Redcord training – Brielle

Redcord training

Redcord training

redcordBewegen is zo complex dat wij er gelukkig niet bij na hoeven te denken hoe we onze spieren moeten aansturen. Juist coördineren van aanspannen van de spieren zal altijd met een minimum aan inspanning zijn.

Wanneer wij meer doen dan ons bewegingsapparaat aan kan (of minder belastbaar zijn door een trauma) zal het lichaam gaan kiezen voor compensatoire strategieën, overbelasten dus. Met alle gevolgen van dien. Het lichaam presteert nog wel, zo lang het duurt, maar ten koste van de belastbaarheid en comfort. Dat kan uiteindelijk resulteren in klachten. Het overmatig gebruik van grote spiergroepen heeft dan de taak overgenomen van de fine-tuning die het lichaam bezit door middel van automatische regelmechanismen; de stabiliteit en de coördinatie.

Het grote aantal patiënten met chronische klachten is bekend. Uit onderzoek en testen blijkt dat deze groep zogenaamde “weak links” bezit. Dit zijn fouten in de biomechanische ketting doordat bepaalde spieren niet meer goed en alert kunnen aanspannen waardoor verminderde coördinatie en stabiliteit. Zelfs bij topsporters zijn vaak “weak links” aanwezig, vaak als antwoord op pijn, vermoeidheid, fout bewegingspatroon, etc.

Het is wetenschappelijk nog niet aangetoond waaróm mensen met problemen na een trauma of langdurige inactiviteit hun ‘steun’ kwijtraken. Het is al wel aangetoond dát ze hun steun en stabiliteit kwijtraken in het houding- en bewegingsapparaat.

Mensen die inactief zijn met (vaak onbegrepen) persisterende pijnen van nek, rug, bekken en schouder vormen de grootste indicatiegroep, maar ook de vaak “onbegrepen” knie-klacht kan succesvol met behulp van Redcord training worden behandeld.

p1010455

De behandeling start met het opzoeken van de zogenaamde “weak links” door de Redcord therapeut. Daarna wordt er een functioneel trainingsprogramma gemaakt. Dit programma bestaat uit gecontroleerde pijnvrije oefeningen vooral gebruik makend van eigen lichaamsgewicht steunend in of hangend aan instabiele koorden. Door zeer gerichte aanwijzingen gedurende de training wordt de patiënt geleerd zijn steunende en sturende spierkracht weer op orde te brengen.

Essentieel bij het trainen van “weak links” is dat de oefeningen zo licht gemaakt worden dat ze pijnvrij zijn, maar ondertussen ook zo moeilijk zijn dat er een forse aanspraak gemaakt wordt op de rekrutering van ‘de zwakke spiergroepen’.

Zo wordt de zwakste schakel opgenomen in de bewegingsketen en maximaal getraind. Redcord training geeft en initieert stabiliteit; dé voorwaarde voor normaal bewegen en verder trainen. Voor veel topatleten in binnen- en buitenland is Redcord training een onmisbaar deel van hun training.

Epke Zonderland, turner van wereldformaat, mogen wij citeren: “Goh, dat licht trainen zo zwaar kan zijn.”

 

 

Meer info: www.redcordnederland.nl