Manuele therapie – Brielle

Manuele therapie

Manuele therapie

Close-up of a human spine

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding fysiotherapie de specialisatie voor manuele therapie heeft afgerond. Daarmee heeft deze specifieke kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Een manueel therapeut is uitstekend in staat om zeer nauwkeurig de oorzaak van de klachten te onderzoeken.

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan als gewrichten niet goed kunnen bewegen. Vaak is overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld naar armen of benen. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis in een gewricht worden verminderd of verholpen.

Door de toepassing van specifieke bewegingen, soms snel en kort uitgevoerd waarbij een knappend geluid kan worden gehoord, herstelt de manueel therapeut de beperking in de beweeglijkheid van een gewricht. Verder zijn instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen ook onderdelen van de manuele therapie behandeling.

Klachten die bij uitstek geschikt zijn voor manuele therapie:

Vergoedingen
Manuele therapie zit tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekeraar. Boven de 18 is een aanvullende verzekering nodig om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Met alle zorgverzekeraars heeft Fysio-Feenstra contracten afgesloten. Bij enkele zorgverzekeraars geldt een maximum van 9 behandelingen. Daarboven worden de manueel therapie behandelingen niet meer vergoed. Controleer in uw polisvoorwaarden of dit ook voor uw aanvullende verzekering geldt. Voor vragen kunt u ook terecht aan de balie of bij uw therapeut.

 

Meer info: www.nvmt.nl