Kindermanuele therapie – Brielle

Kindermanuele therapie

Kindermanuele therapie

annababy-768x1024

Zogenaamde huilbaby’s kunnen het KISS-syndroom hebben. Dat is een scheefstand van de hoge nekgewrichten, dat niet alleen een pijnlijke spanning geeft, maar ook stoornissen in de ontwikkeling van de motoriek. De bovenste nekgewrichten zijn namelijk van groot belang voor de houding en motoriek in de ontwikkeling van de pasgeborene. In de eerste maand zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig- en slikreflex.

Veel symptomen kunnen wijzen op KISS, maar veel baby’s vertonen er slechts enkele.
Ze overstrekken zich, vooral bij het oppakken als ze van harde geluiden schrikken, of ze hebben een voorkeurshouding en houden hun hoofdje altijd naar links of rechts. Ze laten zich niet knuffelen, zijn onrustig, zuigen of slikken slecht, spugen veel, slapen weinig, hebben koude voetjes en handjes, een gevoelig nekje en hoofdje en gebalde vuistjes. Door de voorkeurshouding en draaiproblemen van het hoofd kan de schedel asymmetrisch worden.

newborn baby

Symptomen bij oudere kinderen zijn een slechte motoriek, onhandigheid, vaak vallen, slechte concentratie, leerproblemen, evenwichtsproblemen, hoofd- en nekpijn. Vaak kropen ze niet goed – de zogenaamde billenschuivers – of zijn ze snel gaan lopen. Ze doorliepen de normale ontwikkeling van baby naar peuter niet goed. Veel symptomen lijken te verdwijnen als het kind 8 of 9 maanden oud wordt. Het lijkt dan alsof herstel plaatsvindt, maar dat is schijn.

KISS ontstaat vaak tijdens de geboorte door een snelle, moeilijke bevalling met tang of vacuümpomp, of juist door een trage bevalling, ruimtegebrek in de baarmoeder, bij meerlingen, een keizersnede of een stuitligging.
Hoewel de lichamelijke oorzaak vaak klein is, kan het zonder de juiste behandeling soms vervelende en langdurige gevolgen hebben. De behandeling bestaat vaak uit een lichte tractie (trekkende beweging) aan de nek en eventueel de heupjes.

Het resultaat is meestal na twee tot vier behandelingen zichtbaar, in een tijdsbestek van twee tot drie weken. Het is uitermate zinvol om tijdig contact op te nemen, liefst al rond de 4 tot 6 weken. Hoe eerder de klacht wordt ontdekt, des te groter de kans op een snel herstel.

Kindermanuele therapie is een specialisme binnen de manuele therapie. Anna Feenstra volgde na de opleiding kinderfysiotherapie én de opleiding manuele therapie de specialisatie kindermanuele therapie.

Meer info: www.ewmm.net.